Va mai fi caniculă până pe 23 august! Interviu cu directorul de Prognoză al ANM, Aurora Bell

12 august, 2010

Codurile, galben, portocaliu sau roşu, fie că sunt de vreme rea sau de caniculă nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Fac parte din cotidian. Ştim la ce se referă şi cum să ne raportam la ele şi chiar dacă în această perioadă avem impresia că această pătură de căldură umedă ne este duşmanul cel mare, românii trebuie să ştie că, în acelaşi timp, ne este şi de foarte mare ajutor.

Vezi si: De ce? Pentru că ne protejază de secetă şi nu permite uscarea vegetaţiei în asemenea măsură încât să se înregistreze incendii ca cele din Rusia, a explicat în exclusivitate pentru "Adevărul", directorul de Prognoză al Administratiei Naţionale de Meteorologie, Aurora Bell.

Ce ne aşteaptă în perioada imediat următoare? Căldură, căldură şi iar cădură. Vestea bună este că despre caniculă nu vom mai vorbi decât până în 23 august. După această dată, zăpuşala va deveni amintire.

Adevărul: Aţi emis o nouă avertizare de cod galben, de joi până sâmbătă. De unde vine acest val de căldură?

Aurora Bell: Din Asia Mică.

Temperatura apei mării a ajuns la 30 de grade Celsius, timp de trei zile consecutiv. Meteorologii de la Centrul Regional Dobrogea au declarat că este vorba despre o premieră. Este normal acest fenomen, de aici înante ar trebui să ne obişnuim cu astfel de valori?

Temperatura ridicată a apei mării se datoreaza curenţilor marini care persistă dinspre Golful Odessa, un golf cu ape mici care se încalzesc repede şi cu ape fluviale. Când se vor schimba curenţii marini vor reveni temperaturile mai coborate. Cu siguranţă aceste valori nu sunt un record pentru litoralul românesc, ci mai degrabă persistenţa zile în şir a valorilor de temperatura ridicate.

Anul 2010 este cel mai cald din instorie, cel puţin de când au început să fie înregistrate temperaturile. Unii au atribuit acestă consecinţă fenomenului El Ninho. Chiar dacă sunt şi voci care s-au declarat împotriva acestei teorii, recordul de temperatura nu poate fi contestat. Cum se răsfrânge asupra ţării noastre acest lucru?

Previziunile despre anul 2010 pe care le-au făcut unele centre de cercetare climatologică se referă la temperatura medie pe glob. Pentru România, un an record din punct de vedere al temperaturii a fost anul 2007, când s-au înregistrat temperaturi de 44 grade C. Anul 2010, până acum, în pofida iernii mai reci din Europa, confirmă tendinţa încălzirii globale. El Ninho este un fenomen al cărui efect se suprapune peste încălzirea globală, nu este el în sine o cauză. Asupra ţării noastre efectul încălzirii globale poate fi observat în caracterul mai violent al furtunilor convective care s-a observat în ultimii ani.

Foarte multă lume este speriată de aceste temperaturi la extremă. La ce să ne aşteptăm în continuare?

Nu sunt temperaturi extreme, anul acesta încă nu s-au atins temperaturi de 40 grade în România. Faptul că lumea este speriată este cel mai probabil o consecinţă a faptului că presă informează mai mult decât în anii precendenti despre fenomenele meteorologice. Populaţia percepe această alertare mai degrabă că pe un pericol şi nu ca pe o prevenţie binevenită.

În continuare, în zilele care urmează, ne aşteptăm la o persistenţă a acestor valori mai ridicate de temperatură. Această persistenţă a căldurii pe parcursul a mai multor zile este de fapt "pericolul" la care suntem expuşi. Corpul uman nu apucă să se mai odihnească. De aceea Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionare cod galben pentru toată ţara. Dacă perioadă de caniculă va continuă, vom prelungi această atenţionare, iar dacă valorile de temperatură peste 37 de grade vor persistă în anumite regiuni, vom intensifică gradul de alertă pentru că oamenii să poată să-şi planifice activităţile din cursul zilei astfel încât să evite orele de caniculă.

Cât o s-o mai ţinem din caniculă în caniculă, ne puteţi da o veste bună?

"Vestea bună" este că vară se termină pe 23 August. Chiar dacă până atunci este posibil să indurăm temperaturi mai ridicate, după această data vară nu mai are "putere".

Şi în anii precedenţi au fost valori de temperatură destul de ridicate, dar impresia oamenilor este că erau mai uşor de suportat. Ce înseamnă indicele de confort termic şi depăşirea pragului critic de 80 de unităţi?

Corect! Faţă de alţi ani acum ne pare totul mai greu de suportat deoarece umezeală este crescută, dând senzaţia de "zăpuşeală", de disconfort termic. Indicele Temperatură -Umezeală (ITU) se referă la efectul combinat al temperaturii şi al vaporilor de apa din aer. Senzaţia de disconfort se instalează la persoanele mai sensibile încă de la 70 de unităţi, iar valoarea de 80 este un prag de alertă. Pe de altă parte, prezenţa vaporilor de apă are şi un rol pozitiv: temperatură nu creşte excesiv, iar vegetaţia nu se usucă, astfel că suntem mai feriţi de pericolul incendiilor de pădure.

Chiar dacă acum suferim din cauza caniculei, multă lume se întreabă cum va fi iarna care vine, cea trecută n-a fost foarte prietenoasă?

Iarnă trecută, un pic mai rece, mai viforoasă şi mai înzăpezită decât cele precedente, începea sub auspiciile aceloraşi prognoze record pentru 2010 - cel mai cald an din istorie; este poate cel mai bun exemplu pentru ca să putem să înţelege faptul că fenomenul de încălzire globală are variaţii regionale.

Nu putem oferi publicului acum o prognoză care să fie utilă, aşa cum prognoza Centrului European că anul 2010 va fi cel mai cald în istoria înregistrată a lumii - deşi corectă!- nu ne-a folosit anul trecut că să putem anticipa o iarnă autentică!

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

INTERVIU EXCLUSIV Jucătorul străin cu cele mai multe meciuri în Liga 1 face dezvăluiri incredibile: "Am băut țuică și m-am dus mort de beat la antrenament!"

CUPRINS  Dezvăluiri despre primele zile în România: cum s-a speriat de câinii maidanezi  Cum a reacționat când lumea îl striga "Bruce Lee" pe stradă

Interviu cu patronul echipei celor doi baschetbaliști înjunghiați: "Aduc alții dacă ei pleacă" » Ar fi recurs la un gest incredibil pentru ca echipa lui să promoveze

Baschetbaliștii americani Darrell Bowie (25 de ani) și Joseph McClain (24 de ani), legitimați la ACS Cuza Sport Brăila, au fost înjunghiați în noaptea de sâmbătă spre

Corespondență GSP din Bulgaria » Interviu cu antrenorul bărcii de 8+1: "Dacă se îmbolnăvește o fată, nu mai ai pe cine pune în loc!" » Cum explică locul 5 în finala CM de Canotaj

Antrenorul Mircea Roman încearcă să găsească explicațiile eșecului de la Mondiale cu barca de 8 plus 1, care a terminat pe locul 5 finala de la Campionatul Mondial de Canotaj de la

Interviu cu atacantul dorit de Becali la FCSB: ”Aș fi ipocrit să spun că nu vreau la Steaua”

Ștefan Blănaru, dorit la un moment dat de Becali, nu traversează cea mai bună perioadă cu echipa din Sibiu, AFC Hermannstadt. "E clar că se întâmplă ceva cu noi", admite atacantul

Corespondență din Bulgaria » Frăția românească face puterea! Interviu cu Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă după argintul de la Mondialul din Bulgaria

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au urcat pe podium cu două perechi de frați: croații Martin și Valent Sinkovici și francezii Valentin și Theophile Onfroy. La mondialul de la Plovdiv a fost