Tragedia de la Maternitate: „Nici nu se mai cunoaşte că a fost un copil!“

20 august, 2010

Medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală le-au recomandat părinţilor unei fetiţe moarte la Maternitatea Giuleşti să nu se uite la copil pentru că este de nerecunoscut. Copilul cuplului Stelian Păuna şi Mădălina Arcudean avea patru zile când a murit mistuit în flăcările izbucnite în salonul de prematuri.

Vezi si: Mădălina Arcudean (centru) şi Stelian Păuna vor pleca astăzi acasă, în satul natal

„Vreţi să vă vedeţi fetiţa? Eu v-o arăt. Dar e mai bine să n-o vedeţi. Nici nu se mai cunoaşte că a fost un copil! E făcută praf! Nu se mai înţelege nimic!", i-au spus medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti lui Stelian Păuna, unul dintre taţii ai căror copii au murit în incendiul izbucnit luni seară la Maternitatea Giuleşti.

Un copil dorit

Stelian Păuna, 23 de ani, este din comuna Cosoba, judeţul Giurgiu. El şi Mădălina Arcudean, 16 ani, formau până mai ieri un cuplu care-şi dorea foarte mult un copil. Pentru că provin din familii modeste, tinerii au pus ban lângă ban pentru naşterea care urma să se petreacă la un spital din Capitală pentru că aici sunt condiţii mai bune decât în altă parte. Ca să aibă bani pentru naştere, Stelian s-a împrumutat la patronul pentru care lucra, iar Mădălina pe la rude. „Cam 3.000 de lei am avut, cu tot cu banii de drum. Bani împrumutaţi", explică bărbatul.

Georgeta Mihaela Păuna, fetiţa cuplului, a venit pe lume la termen. La naştere a avut o greutate peste trei kilograme, dar plămânii nedezvoltaţi. Din acest motiv copilul a fost adus la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti.

„De câte ori voiam să-mi văd copilul puneam mereu bani în buzunarul asistentelor. Câte 5, 10 sau 20 de lei, la fiecare tratament, după cum era cazul", povesteşte părintele. El adaugă că, atunci când voiau să intre în salonul de Terapie Intensivă ca să-şi vadă copiii, toate mămicile dădeau cel puţin 2 lei.

Urma să fie externată a doua zi

Luni seară, Mădălina Arcudean şi-a văzut pentru ultima dată copilul, care era bine şi respira fără aparate. L-a hrănit şi l-a aşezat pe una dintre mesele de la Terapie Intensivă, lângă incubatoarele prematurilor. Urma ca marţi dimineaţă să fie externată împreună cu fetiţa. La ora 18.00 a izbucnit însă incendiul, iar Georgeta Mihaela Păuna a murit pe loc, până la venirea pompierilor salvatori. Din câte îşi aminteşte Mădălina Arcudean, mama Georgetei, copiii de la Terapie au mai fost lăsaţi nesupravegheaţi: „Asistentele stăteau de vorbă la cafea, afară".

Mama îşi mai aduce aminte că, în panica iscată de incendiul din salonul bebeluşilor, una dintre asistente ­i-ar fi spus că fetiţa ei nu a scăpat, dar nu a vrut să creadă. În urma evacuării spitalului, mama a ajuns la Spitalul Cantacuzino. Stelian Păuna, tatăl micuţei Georgeta, are pungi mari sub ochi de la oboseală şi de la cât a plâns. A plecat spre Bucureşti imediat ce soţia l-a sunat şi i-a spus de incendiu.

A plecat aşa cum era, îmbrăcat în pantaloni scurţi, tricou şi cu papuci din plastic. Aşa a bântuit trei zile prin Capitală, alergând de la un spital la altul, ca să găsească trupul Georgetei: „Am fost şi la Filantropia, şi la Spitalul «Grigore Alexandrescu», la toate. Nici nu mai ştiu cum le cheamă... M-am dus unde mi-a spus lumea de pe stradă că au fost duşi copiii de la Giuleşti", a spus Stelian.

Pentru faptul că fetiţa a avut trei kilograme la naştere, toţi medicii de la spitalele unde au fost duşi pruncii proveniţi de la Giuleşti au crezut că fetiţa a scăpat. Asta i-a dat speranţe lui Stelian să mai caute la încă un spital, şi la încă unul. „Peste tot mă întrebau câţi centimetri avea copilul şi câte kilograme. La «Grigore Alexandrescu» mi-au zis că ei nu au copii de trei kilograme şi eu m-am gândit că poate totuşi e acolo, că poate a mai pierdut din greutate. Au zis că la ei sunt doar ăia de un kilogram, două kilograme. Cei de trei kilograme nu au păţit nimic".

Nimeni, de la niciun spital, nu s-a oferit să-l ajute pe tânărul tată s-o găsească pe Georgeta. Doar i-au explicat că nu e la ei. Miercuri seara, la camera de gardă de la Giuleşti, unde s-a întors pentru a treia oară în cele trei zile, i s-a spus că trupul fetiţei e la Institutul Naţional de Medicină Legală. Deşi rezultatele testelor ADN făcute pentru identificarea bebeluşilor au fost date ieri, părintele refuză să creadă că fetiţa lui a murit.

„Sunt sigur că nu e fetiţa mea la morgă. Fata mea era îmbrăcată, acolo în salon, cu hăinuţe. La Giuleşti mi-au spus că a murit intoxicată cu monoxid de carbon, dar de la morgă spun că e făcută scrum. Eu nu cred că e fetiţa mea. Nu ştiu ce să fac. Să îngrop copilul altuia?", se întreabă tatăl. ; A contri­buit Laura Tronescu

"De câte ori voiam să-mi văd copilul puneam bani în buzunarul asistentelor."
Stelian Păuna
părinte

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Astrologia a fost prima religie şi cea mai avansată ştiinţă. Orice ştiinţă-religie exprimă un adevăr. Horoscop

Horoscop La începutul civilizaţiei, în Sumer, astrologia a fost prima religie şi cea mai avansată ştiinţă. Orice ştiinţă-religie exprimă un adevăr. Adevărul Astrologiei tradiţionale

Numele lui Crin Antonescu a „picat pe tehnică”. Fostul lider liberal dezminte că ar fi fost şantajat

Omul de afaceri Florian Walter, patronul Romprest, discuta cu procurorul Mihaela Iorga Moraru despre o mare acțiune de șantaj, căreia i-ar fi căzut victimă Crin Antonescu.

DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Cum a fost Iohannis „scăpat” de mai multe dosare de „fosta lui iubită” Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis şi fost primar al Sibiului era cercetat în 2009 pentru neglijenţă în serviciu, în legătură cu retrocedarea în 2005 a unor terenuri către persoane care nu

EXCLUSIV Povestea președintelui din Liga 1 care e suporter al "câinilor": "Veneam să văd Dinamo - Steaua pentru că nu eram sigur că TVR va transmite meciul" » Cât a fost de aproape de a conduce clubul

Cornel Șfaițer, 52 de ani, președintele de onoare al lui FC Botoșani, spune că a urmărit sute pe meciuri pe stadion, povesteşte cum a ajuns să investească la Botoşani şi cât de

Xavi crede că Real Madrid a câştigat nemeritat în faţa lui PSG: "Ce a facut Ronaldo? Neymar a fost mai bun"

Xavi Hernandez, fostul fotbalist al Barcelonei, 38 de ani, a analizat partida din optimile de finală ale Ligii Campionilor dintre Real Madrid şi Paris Saint-Germain (scor 3-1), şi a spus că