Şofranul, un posibil remediu împotriva orbirii

15 februarie, 2010
Vezi si: Potrivit dailymail.co.uk, studiile recente efectuate de oamenii de ştiinţă au relevat faptul că şofranul inversează efectele cauzate de degenerescenţa maculară, considerată cel mai frecvent factor de apariţie a orbirii în cazul persoanelor în vârstă.

"Vederea pacienţilor s-a îmbunătăţit după ce au luat pastile cu şofran", a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu.

"Atunci când au efectuat testele oculare tradiţionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienţi au putut să citească rândurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau să le vadă înainte, iar alţi pacienţi au declarat că au reînceput să citească ziare şi cărţi", a adăugat Silvia Bisti.

Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât numărul pacienţilor suferind de degenerare maculară se va tripla pe plan mondial în următorii 25 de ani, din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

Această maladie afectează un sfert din totalul persoanelor de peste 60 de ani din Marea Britanie şi peste jumătate din totalul persoanelor în vârstă de peste 75 de ani. În prezent există puţine tratamente care să încetinească ritmul de evoluţie a bolii şi niciun tratament care să o stopeze.

Deşi vederea periferică nu este afectată, boala afectează vederea centrală a persoanelor în vârstă, cauzând orbirea sau apariţia tulburărilor de vedere.

Şofranul a fost utilizat de multe secole de medicina tradiţională în tratamentul multor afecţiuni, însă studiul coordonat de Silvia Bisti este primul care a analizat efectele acestei mirodenii asupra vederii.

În cadrul unor teste efectuate în Italia, unde şofranul este cultivat pe suprafeţe mari, persoanele în vârstă suferind de degenerare maculară au primit în fiecare zi câte o pastilă cu şofran, timp de trei luni. În următoarele trei luni, voluntarii au primit un medicament placebo.

Al doilea grup de studiu a primit pastilele în ordine inversă. În total, la acest studiu au participat 25 de voluntari.

"Toţi pacienţii au relatat o îmbunătăţire a vederii în perioada în care au primit pastilele cu şofran. Însă după ce nu le-au mai primit, efectele benefice au dispărut cu rapiditate", a explicat coordonatoarea studiului.

"Formula chimică a şofranului este foarte complexă. Această plantă are proprietăţi cunoscute antioxidante, însă nimeni nu a studiat efectele ei asupra vederii", a adăugat cercetătoarea italiană.

Ea consideră că şofranul, folosit pe scară largă în bucătăria spaniolă şi în cea indiană, influenţează concentraţia de grăsimi de la nivelul globului ocular, făcând ca celulele vizuale să devină "mai puternice şi mai rezistente".

Şofranul este folosit în medicina tradiţională pentru a trata diverse maladii, inclusiv cancerul şi depresia. Această plantă are şi alte proprietăţi benefice, stimulând circulaţia oxigenului şi împiedicând moartea celulelor.
Trebuie sa mai citesti

Procurorii constănțeni, “îngrijorați” de modificările Codului de procedură penală: “Afectează combaterea infracționalității, nu doar lupta împotriva corupției”

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța își manifestă, public, ingrijorarea cu privire la eventuala intrare în vigoare a modificărilor Codului de procedură penală,

Liderul deputaților PNL spune că e foarte posibil ca Parlamentul să fie transformat într-o fortăreață

Este foarte posibil ca Parlamentul să fie transformat într-o „fortăreaţă", în contextul propunerilor privind accesul în clădirea Legislativului după protestul de miercuri, a afirmat liderul

liveVIDEO+TEXT de la 18:00 » FCSB începe seria meciurilor amicale » Azi joacă împotriva unei echipe de Liga a 4-a

FCSB joacă primul meci amical din stagiul de pregătire de la Brașov cu echipa de Liga a 4-a CS Cornu, de la ora 18:00, partida urmând să fie transmisă liveVIDEO AICI! Jocul se va

PNL încearcă să ia MĂSURI. MOȚIUNEA de CENZURĂ împotriva GUVERNULUI DĂNCILĂ va fi depusă MIERCURI în Parlament

PNL, partidul condus de Ludovic Orban, urmează să depună miercuri, în Parlament, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Timișorenii ies în stradă diseară împotriva noilor modificări ale Codului de Procedură Penală

Timișorenii sunt chemați din nou în stradă, miercuri seara. Modificările Codului de Procedură Penală, trecute rapid în parlament, sunt ultima nemulțumire a cetățenilor.