Românii sunt umiliţi în vămile sârbeşti. Ei sunt puşi să îşi demonteze maşinile cu şurubelniţa

11 august, 2010

Traficul de ţigări din vama Stamora Moraviţa îi afectează indirect şi pe simplii turişti. Vameşii sârbi obişnuiesc să controleze la sânge maşinile românilor care părăsesc ţara vecină. De multe ori, excesul lor de zel duce la frustrări.

Vezi si: Tot mai mulţi bănăţeni aleg să îşi petreacă weekend-urile la vecini. Dacă în Ungaria există de mult timp un veritabil turism pentru ştranduri, cluburi de călărie sau shopping, de când s-a scos obligativitatea paşaportului tot mai mulţi bănăţeni sunt interesaţi să viziteze şi Serbia. Mai ales că în ultima vreme preţurile la supermarketurile de la Vrsec, Novi Sad sau Zrenjanin sunt chiar mai ieftine ca la unguri. Din păcate pentru români, o după-amiază petrecută în Serbia ar putea fi stricată la frontieră, unde vameşii sârbi nu duc lipsă de tact când vine vorba să îşi facă meseria.

Vama Stamora Moraviţa este locul unde poţi fi pus în situaţia ingrată să îţi demontezi singur maşina, la comanda poliţistului sârb. „Unde aţi fost, ce aţi făcut acolo şi aveţi ţigări?” Acestea sunt întrebările standard ale vameşilor.

Şurubelniţa suspectă

Cam la aproape fiecare a zecea maşină care este lăsată să treacă urmează una „suspectă”, care trebuie să fie controlată la sânge. „Mi-a spus să deschid portbagajul. Când a văzut că am o şurubelniţă, m-a întrebat ce fac cu ea. Am spus că o ţin în maşină pentru că nu ştii când e ceva de reparat. A devenit suspicios şi m-a pus să deşurubez tot ce se putea în portbagaj şi să dau bancheta jos. Mă tot întreba ce am în maşină. După ce a văzut că nu găseşte nimic mi-a zis că sunt liber să plec. Aşa, cu maşina demontată”, a spus Liviu Ciocârlie, un timişorean care a trăit recent o experienţă neplăcută în vama sârbă.

Au căutat în genţi

Un alt timişorean, aflat la coadă, a trecut printr-o umilinţă asemănătoare. „Cred că nu i-a plăcut că i-am spus că am fost la Vrsec să beau o cafea cu prietenii. Mi-a spus să trag maşina deoparte. A deschis capota, a început să dea cu lanterna în pereţi. După care a spus să desfac şuruburile de la banchetă. Nici nu ştiam cum se dă jos. Mi-a arătat vameşul.

A desfăcut primul şurub, după care m-a pus pe mine să continui cu celelalte. I-am spus că nu mă ocup de trafic de ţigări, dar nu l-a interesat. Când a văzut că sunt agitat, a pus-o pe prietena mea să deschidă poşeta de mână. De parcă ar fi putut ascunde acolo baxuri de ţigări. Era clar un exces de zel din partea lor”, a povestit Cristi Achim.

Poliţiştii stau la vânătoare

Un alt timişorean care a fost în vizită în Serbia a avut probleme atât cu poliţiştii de frontieră, cât şi cu poliţia rutieră. Acesta povesteşte că poliţştii l-au oprit pe drumul spre Vrsec pentru simplul motiv că nu avea farurile aprinse. „Mi-au dat o amendă de 10.000 de dinari. Nu vroiau nicicum să ne lase să plecăm fără amendă. Poliţiştii sârbi stau şi vânează maşinile cu numere de România”, a spus Gabriel Mateş. Acesta a avut ghinionul să simtă pe propria piele şi rigurozitatea vameşilor plavi. „M-au pus să desfac boxele. În tot acest timp treceau maşini dubioase cu geamuri fumurii şi jeepuri”, a mai declarat Mateş.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Cum este legată istoria României de Franţa. Cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, opera francezilor

Primele consemnări ale relaţiilor românilor cu francezii datează din 1396, când cavalerii lui Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, au luptat împotriva turcilor alături de soldaţii

Cine sunt angajaţii care beneficiază de pensii de serviciu de 2.000 de euro pe lună

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2018, de 9.066, cei mai mulţi, 3.490, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Cum este legată istoria României de Franţa. Cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, opera francezilor

Cum este legată istoria României de Franţa. Cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, opera francezilor

Cine sunt românii care ÎNCASEAZĂ PENSII de 2.000 de euro lunar

Cine sunt românii care ÎNCASEAZĂ PENSII de 2.000 de euro lunar

Cel mai bun jucător al Franței e în culmea fericirii: „Nu îmi dau seama unde sunt și ce performanță am realizat”

Antoine Griezmann, omul determinant pentru succesul obținut de Franța, a spus că are nevoie de timp ca să înțeleagă ce performanță a realizat.