Românii sunt umiliţi în vămile sârbeşti. Ei sunt puşi să îşi demonteze maşinile cu şurubelniţa

11 august, 2010

Traficul de ţigări din vama Stamora Moraviţa îi afectează indirect şi pe simplii turişti. Vameşii sârbi obişnuiesc să controleze la sânge maşinile românilor care părăsesc ţara vecină. De multe ori, excesul lor de zel duce la frustrări.

Vezi si: Tot mai mulţi bănăţeni aleg să îşi petreacă weekend-urile la vecini. Dacă în Ungaria există de mult timp un veritabil turism pentru ştranduri, cluburi de călărie sau shopping, de când s-a scos obligativitatea paşaportului tot mai mulţi bănăţeni sunt interesaţi să viziteze şi Serbia. Mai ales că în ultima vreme preţurile la supermarketurile de la Vrsec, Novi Sad sau Zrenjanin sunt chiar mai ieftine ca la unguri. Din păcate pentru români, o după-amiază petrecută în Serbia ar putea fi stricată la frontieră, unde vameşii sârbi nu duc lipsă de tact când vine vorba să îşi facă meseria.

Vama Stamora Moraviţa este locul unde poţi fi pus în situaţia ingrată să îţi demontezi singur maşina, la comanda poliţistului sârb. „Unde aţi fost, ce aţi făcut acolo şi aveţi ţigări?” Acestea sunt întrebările standard ale vameşilor.

Şurubelniţa suspectă

Cam la aproape fiecare a zecea maşină care este lăsată să treacă urmează una „suspectă”, care trebuie să fie controlată la sânge. „Mi-a spus să deschid portbagajul. Când a văzut că am o şurubelniţă, m-a întrebat ce fac cu ea. Am spus că o ţin în maşină pentru că nu ştii când e ceva de reparat. A devenit suspicios şi m-a pus să deşurubez tot ce se putea în portbagaj şi să dau bancheta jos. Mă tot întreba ce am în maşină. După ce a văzut că nu găseşte nimic mi-a zis că sunt liber să plec. Aşa, cu maşina demontată”, a spus Liviu Ciocârlie, un timişorean care a trăit recent o experienţă neplăcută în vama sârbă.

Au căutat în genţi

Un alt timişorean, aflat la coadă, a trecut printr-o umilinţă asemănătoare. „Cred că nu i-a plăcut că i-am spus că am fost la Vrsec să beau o cafea cu prietenii. Mi-a spus să trag maşina deoparte. A deschis capota, a început să dea cu lanterna în pereţi. După care a spus să desfac şuruburile de la banchetă. Nici nu ştiam cum se dă jos. Mi-a arătat vameşul.

A desfăcut primul şurub, după care m-a pus pe mine să continui cu celelalte. I-am spus că nu mă ocup de trafic de ţigări, dar nu l-a interesat. Când a văzut că sunt agitat, a pus-o pe prietena mea să deschidă poşeta de mână. De parcă ar fi putut ascunde acolo baxuri de ţigări. Era clar un exces de zel din partea lor”, a povestit Cristi Achim.

Poliţiştii stau la vânătoare

Un alt timişorean care a fost în vizită în Serbia a avut probleme atât cu poliţiştii de frontieră, cât şi cu poliţia rutieră. Acesta povesteşte că poliţştii l-au oprit pe drumul spre Vrsec pentru simplul motiv că nu avea farurile aprinse. „Mi-au dat o amendă de 10.000 de dinari. Nu vroiau nicicum să ne lase să plecăm fără amendă. Poliţiştii sârbi stau şi vânează maşinile cu numere de România”, a spus Gabriel Mateş. Acesta a avut ghinionul să simtă pe propria piele şi rigurozitatea vameşilor plavi. „M-au pus să desfac boxele. În tot acest timp treceau maşini dubioase cu geamuri fumurii şi jeepuri”, a mai declarat Mateş.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Cum arată noul sediu Amazon din România. Gigantul mai angajează peste 1.000 de IT-işti

Colosul american Amazon, unul dintre liderii mondiali ai comerţului electronic, lucrează deja la amenajarea birourilor din noul său centru de dezvoltare din România, în care vor lucra peste 1.300

Horoscop Experiența Milgram și experimentul Eden. Sunt animalele superioare, moral, umanilor?

Horoscop Stanley Milgram a făcut o serie de experienţe a căror desfăşurare este cuprinsă în volumul „Obedience and Authority”. Una dintre ele se referea la „efectele pedepsei în

STUDIU: Produsele cumpărate online sunt mai ieftine. Un televizor cumpărat din magazin e cu 200 lei mai scump

Produsele vândute în magazinele clasice sunt, în proporție de 38%, cu 51 de lei mai scumpe, în medie, comparativ cu produsele similare comercializate online de același retailer, relevă un

FOTBAL EUROPEAN. Românul de la Arsenal Londra a marcat „o dublă” pentru „tunari”

Vlad Dragomir, jucătorul echipei Arsenal Londra, a marcat vineri, două goluri, în partida pe care echipa de tineret a „tunarilor” a câștigat-o cu West Ham, 3-0.

În plin COLAPS, Dinamo are un antrenor care debordează de OPTIMISM: „Psihic sunt puternic. Suporterii sunt alături de mine”

Vasile Miriuță, antrenorul echipei Dinamo, a declarat că nu cedează psihic, în ciuda presiunilor la care a fost supus, mai ales că se bazează și pe încrederea fanilor.