Românii sunt umiliţi în vămile sârbeşti. Ei sunt puşi să îşi demonteze maşinile cu şurubelniţa

11 august, 2010

Traficul de ţigări din vama Stamora Moraviţa îi afectează indirect şi pe simplii turişti. Vameşii sârbi obişnuiesc să controleze la sânge maşinile românilor care părăsesc ţara vecină. De multe ori, excesul lor de zel duce la frustrări.

Vezi si: Tot mai mulţi bănăţeni aleg să îşi petreacă weekend-urile la vecini. Dacă în Ungaria există de mult timp un veritabil turism pentru ştranduri, cluburi de călărie sau shopping, de când s-a scos obligativitatea paşaportului tot mai mulţi bănăţeni sunt interesaţi să viziteze şi Serbia. Mai ales că în ultima vreme preţurile la supermarketurile de la Vrsec, Novi Sad sau Zrenjanin sunt chiar mai ieftine ca la unguri. Din păcate pentru români, o după-amiază petrecută în Serbia ar putea fi stricată la frontieră, unde vameşii sârbi nu duc lipsă de tact când vine vorba să îşi facă meseria.

Vama Stamora Moraviţa este locul unde poţi fi pus în situaţia ingrată să îţi demontezi singur maşina, la comanda poliţistului sârb. „Unde aţi fost, ce aţi făcut acolo şi aveţi ţigări?” Acestea sunt întrebările standard ale vameşilor.

Şurubelniţa suspectă

Cam la aproape fiecare a zecea maşină care este lăsată să treacă urmează una „suspectă”, care trebuie să fie controlată la sânge. „Mi-a spus să deschid portbagajul. Când a văzut că am o şurubelniţă, m-a întrebat ce fac cu ea. Am spus că o ţin în maşină pentru că nu ştii când e ceva de reparat. A devenit suspicios şi m-a pus să deşurubez tot ce se putea în portbagaj şi să dau bancheta jos. Mă tot întreba ce am în maşină. După ce a văzut că nu găseşte nimic mi-a zis că sunt liber să plec. Aşa, cu maşina demontată”, a spus Liviu Ciocârlie, un timişorean care a trăit recent o experienţă neplăcută în vama sârbă.

Au căutat în genţi

Un alt timişorean, aflat la coadă, a trecut printr-o umilinţă asemănătoare. „Cred că nu i-a plăcut că i-am spus că am fost la Vrsec să beau o cafea cu prietenii. Mi-a spus să trag maşina deoparte. A deschis capota, a început să dea cu lanterna în pereţi. După care a spus să desfac şuruburile de la banchetă. Nici nu ştiam cum se dă jos. Mi-a arătat vameşul.

A desfăcut primul şurub, după care m-a pus pe mine să continui cu celelalte. I-am spus că nu mă ocup de trafic de ţigări, dar nu l-a interesat. Când a văzut că sunt agitat, a pus-o pe prietena mea să deschidă poşeta de mână. De parcă ar fi putut ascunde acolo baxuri de ţigări. Era clar un exces de zel din partea lor”, a povestit Cristi Achim.

Poliţiştii stau la vânătoare

Un alt timişorean care a fost în vizită în Serbia a avut probleme atât cu poliţiştii de frontieră, cât şi cu poliţia rutieră. Acesta povesteşte că poliţştii l-au oprit pe drumul spre Vrsec pentru simplul motiv că nu avea farurile aprinse. „Mi-au dat o amendă de 10.000 de dinari. Nu vroiau nicicum să ne lase să plecăm fără amendă. Poliţiştii sârbi stau şi vânează maşinile cu numere de România”, a spus Gabriel Mateş. Acesta a avut ghinionul să simtă pe propria piele şi rigurozitatea vameşilor plavi. „M-au pus să desfac boxele. În tot acest timp treceau maşini dubioase cu geamuri fumurii şi jeepuri”, a mai declarat Mateş.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Anunț oficial al MAE privind situația românilor din Marea Britanie după un Brexit fără acord! Sute de mii de români, vizați de decizie

Ministerul Afacerilor Extern (MAE) român a transmis, printr-un comunicat, că George Ciamba,ministrului delegat pentru afaceri europene, a avut vineri o convorbire telefonică cu Sir Alan

Pesta porcină face ravagii în România! Bilanțul ANSVSA este tragic! Cifrele vorbesc de la sine

Guvernul nu poate ține pasul cu pesta porcină din România. În timp ce se sting zeci de focare, în anumite județe, la nivel național există deja peste 1.100 de focare. Numărul porcilor

METEO. Gerul revine în România. Anunț ANM de ultimă oră!

Meteo. Meteorologii ANM a anunțat că vremea se strică din nou, gerul revenind în România. Experții au anunțat temperaturi de până la -7 grade Celsius.

Cutremur în România. Intensitate care îi alarmează pe specialiștii de la INFP. Breaking news

Un nou cutremur a avut loc în România. Seismul avut loc în zona seismică Vrancea și a avut o intensitate de 3,3 grade pe scara Richter.

UPDATE. Întâlnire de GRADUL ZERO la Belgrad. Schimbări MAJORE în MEDIA românească. Dezvăluiri de SENZAȚIE. Foto în ARTICOL

Dan Andronic, patronul revistei Capital și al ziarului Evenimentul Zilei, a fost fotografiat în compania lui Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV, la Belgrad.