Românii sunt umiliţi în vămile sârbeşti. Ei sunt puşi să îşi demonteze maşinile cu şurubelniţa

11 august, 2010

Traficul de ţigări din vama Stamora Moraviţa îi afectează indirect şi pe simplii turişti. Vameşii sârbi obişnuiesc să controleze la sânge maşinile românilor care părăsesc ţara vecină. De multe ori, excesul lor de zel duce la frustrări.

Vezi si: Tot mai mulţi bănăţeni aleg să îşi petreacă weekend-urile la vecini. Dacă în Ungaria există de mult timp un veritabil turism pentru ştranduri, cluburi de călărie sau shopping, de când s-a scos obligativitatea paşaportului tot mai mulţi bănăţeni sunt interesaţi să viziteze şi Serbia. Mai ales că în ultima vreme preţurile la supermarketurile de la Vrsec, Novi Sad sau Zrenjanin sunt chiar mai ieftine ca la unguri. Din păcate pentru români, o după-amiază petrecută în Serbia ar putea fi stricată la frontieră, unde vameşii sârbi nu duc lipsă de tact când vine vorba să îşi facă meseria.

Vama Stamora Moraviţa este locul unde poţi fi pus în situaţia ingrată să îţi demontezi singur maşina, la comanda poliţistului sârb. „Unde aţi fost, ce aţi făcut acolo şi aveţi ţigări?” Acestea sunt întrebările standard ale vameşilor.

Şurubelniţa suspectă

Cam la aproape fiecare a zecea maşină care este lăsată să treacă urmează una „suspectă”, care trebuie să fie controlată la sânge. „Mi-a spus să deschid portbagajul. Când a văzut că am o şurubelniţă, m-a întrebat ce fac cu ea. Am spus că o ţin în maşină pentru că nu ştii când e ceva de reparat. A devenit suspicios şi m-a pus să deşurubez tot ce se putea în portbagaj şi să dau bancheta jos. Mă tot întreba ce am în maşină. După ce a văzut că nu găseşte nimic mi-a zis că sunt liber să plec. Aşa, cu maşina demontată”, a spus Liviu Ciocârlie, un timişorean care a trăit recent o experienţă neplăcută în vama sârbă.

Au căutat în genţi

Un alt timişorean, aflat la coadă, a trecut printr-o umilinţă asemănătoare. „Cred că nu i-a plăcut că i-am spus că am fost la Vrsec să beau o cafea cu prietenii. Mi-a spus să trag maşina deoparte. A deschis capota, a început să dea cu lanterna în pereţi. După care a spus să desfac şuruburile de la banchetă. Nici nu ştiam cum se dă jos. Mi-a arătat vameşul.

A desfăcut primul şurub, după care m-a pus pe mine să continui cu celelalte. I-am spus că nu mă ocup de trafic de ţigări, dar nu l-a interesat. Când a văzut că sunt agitat, a pus-o pe prietena mea să deschidă poşeta de mână. De parcă ar fi putut ascunde acolo baxuri de ţigări. Era clar un exces de zel din partea lor”, a povestit Cristi Achim.

Poliţiştii stau la vânătoare

Un alt timişorean care a fost în vizită în Serbia a avut probleme atât cu poliţiştii de frontieră, cât şi cu poliţia rutieră. Acesta povesteşte că poliţştii l-au oprit pe drumul spre Vrsec pentru simplul motiv că nu avea farurile aprinse. „Mi-au dat o amendă de 10.000 de dinari. Nu vroiau nicicum să ne lase să plecăm fără amendă. Poliţiştii sârbi stau şi vânează maşinile cu numere de România”, a spus Gabriel Mateş. Acesta a avut ghinionul să simtă pe propria piele şi rigurozitatea vameşilor plavi. „M-au pus să desfac boxele. În tot acest timp treceau maşini dubioase cu geamuri fumurii şi jeepuri”, a mai declarat Mateş.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Coperta hărţii metroului din Londra, opera unei românce nonagenare

O lucrare a Getei Brătescu (89 ani) realizată la comanda platformei Art on the Underground din Londra se află, din această săptămână, pe coperta hărţii metroului londonez, potrivit

Românii au medic, dar se tratează singuri. Riscurile automedicației

Aproape un sfert dintre români asociază durerile în piept cu un atac de cord, iar aproape 60% se tratează cu analgezice și antibiotice atunci când au dureri dentare, arată un sondaj efectuat de

Leo Iorga: „Am simţit permanent că la fiecare pas sunt dus de mână de Dumnezeu”

În urmă cu şase ani, Leo Iorga a primit un diagnostic crunt: cancer pulmonar. Au urmat mai multe operaţii chirurgicale şi tratamente chinuitoare cu citostatice. La scurt timp după ce a învins

Ce înseamnă Orange, Vodafone, Telekom şi Digi pentru PIB-ul României

România are una dintre cele mai dinamice piețe de telecomunicații, iar asta se vede inclusiv în creșterea veniturilor în acest sector.

4 din 10 români petrec între una și două ore pe drumul spre birou. 60% sunt dispuşi să renunţe la actualul loc de muncă din acest motiv

Un procent de 37,7% dintre angajaţii români pierd” între o oră și două ore pe drumul spre locul de muncă zilnic. Din acest motiv, aproape 6 din 10 angajați ar fi dispuși să accepte un loc