Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

20 august, 2010

Statul român poate pune lesne în pericol viaţa cetăţenilor săi şi din păcate există destule dovezi în acest sens. Instituţiile care ar trebui să ne salveze şi să ne respecte drepturile devin uneori realmente mortale

Vezi si: Tragedia de la Maternitatea Giuleşti reprezintă încă un prilej, pe lângă multe altele, pentru a readuce în discuţie, neputinţa autorităţilor de a proteja populaţia şi chiar pericolul pe care acestea îl pot reprezenta pentru cetăţean.

Iată cele mai relevante cazuri de la Galaţi, din acest punct de vedere, din ultimele 12 luni, în care oamenii care au avut de-a face cu instituţii ale statului şi au ajuns la cimitir.

Moarte, în loc de naştere

Petronela Ulmer (40 de ani) a murit pe 8 noiembrie 2009 în timpul travaliului. Ulterior, s-a constatat că gravidei îi fusese administrat Cytotec, medicament contraindicat în sarcină şi care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului, deci fără aviz de utilizare în România.

Patronela Ulmer



Parchetul, Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au declanşat cercetările în acest caz, iar la scurt timp, directorul DJSP propunea închiderea Maternităţii "Buna Vestire" din Galaţi ca urmare a "problemelor cu echipamentul medical şi personalul din maternitate".

Aceeaşi tragedie, altă maternitate

Şi la Spitalul Clinic de Urgenţă, o altă gravidă, în loc să trăiască bucuria de a fi devenit mamă, a murit cu zile.

Costea Fănica a decedat pe masa de operaţie, în luna februarie a acestui an, după ce, conform declaraţiilor mamei sale, a fost lăsată să agonizeze mai mult de şapte ore.



„S-a internat când au apărut primele dureri. A fost lăsată să se chinuiască ore întregi. Au lăsat-o să moară", afirmă Narcisa Buricea, mama gravidei.

Reeducarea cu bâta

Constantin Sandu, un deţinut de la Penitenciarul Galaţi, a supravieţuit doar trei zile după încarcerare. Bărbatul a decedat pe 4 iunie 2010, la Spitalul de Urgenţă, în urma bătăii pe care a primit-o în închisoare de la gardienii care ar fi trebuit să-l păzească şi să-i respecte drepturile.

Deşi iniţial, pentru moartea lui au fost anchetate 16 persoane, până la urmă, doar trei angajaţi, doi subofiţeri şi un ofiţer din cadrul Penitenciarului, au fost puşi sub acuzare.



„Cei doi arestaţi sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă, iar şeful lor de complicitate la comiterea acestor infracţiuni, precum şi de fals intelectual. Victima a fost supusă unor acte de violenţă extremă, în repetate rânduri", a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Când chiar Poliţia te împuşcă

Din cauza faptului că a rămas să asigure ordinea publică, singur, într-o comună de vreo 2.000 de suflete, Toader Teodoru, un poliţist din Oancea a cedat psihic şi şi-a făcut singur dreptate, cu pistolul, în august 2009. El a tras mai multe focuri de armă într-un bărbat care i-a sfidat autoritatea şi cu care avusese probleme şi în trecut.

„Incidentul s-a produs pe fondul ameninţărilor anterioare pe care le-a primit de la victimă. În momentul când s-a dat jos din maşină, din cauza disproporţiei fizice evidente dintre el şi Ciprian Muşat, s-a temut pentru ce urma să se întâmple", a declarat avocatul poliţistului, Cristian Săraru.



Toate aceste cazuri demonstrează, odată în plus că cei pe mâna cărora ne încredinţăm viaţa ne-o pot lua chiar ei. Din lipsa fondurilor, a personalului calificat sau pur şi simplu din nepăsare putem muri în situaţii considerate banale într-un stat normal.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Efectul Brexit: România se confruntă cu o cerere fără precedent de sedii pentru multinaţionale

Creşterea rapidă a economiei, populaţia tânără, educată şi ieftină şi chiriile încă reduse fac din România unul dintre candidaţii ideali pentru a atrage corporaţiilor care îşi mută

Comisarul european Corina Creţu: "România are la dispoziție peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare"

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, i-a primit la Bruxelles, pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe şi pe secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore pentru a discuta despre

CUTREMUR în ROMÂNIA. Românii au fost luaţi prin SURPRINDERE

Încă un cutremur loveşte România pe neaşteptate. Seismul s-a produs în zona Vrancea şi a avut 3 grade pe scara Richter.

PREMIERĂ la Kaufland: Porcul românesc, separat în raft de cel din import

Chiar înainte de sărbătorile de iarnă, Kaufland România a lansat, în premieră, împreună cu Cooperativa Agricolă ”Ţara Mea”, primul program naţional pentru carne de porc 100%

Războiul Securităţii cu K.G.B. în vremea lui Ceaușescu. Moscova avea o bază formidabilă în România. MOMENTUL 1989, lovitura de grație

Extras din volumul „Iulian Vlad-Confesiuni pentru istorie” Editura Proema Baia Mare, lansarea va avea loc la Gaudeamus, vineri, ora 17.00