Părinţii celui de-al cincilea bebeluş ars la Maternitatea Giuleşti şi care a decedat miercuri noapte sunt la capătul puterilor: Le-a murit copilul de trei ori!

20 august, 2010

Durere fără margini! Miercuri noapte un alt bebeluş ars la Maternitatea Giuleşti a incetat din viaţă. Micuţul Eric Ştefan Dragomirescu e cel de-al cincilea nou-născut care piere in urma incendiului izbucnit luni, la Spitalul Panait Sarbu (Maternitatea Giuleşti).

Vezi si: Soţii Dragomirescu par urmăriţi de un blestem nemilos. Bebeluşul lor, Eric Ştefan, a venit pe lume duminică, 15 august, la Maternitatea Giuleşti, cu două săptămâni şi jumătate mai devreme. Deşi născut prematur, micuţul cântărea 2,300 kilograme, iar părinţii erau fericiţi că era puternic. Bucuria familiei s-a transformat în durere după doar o zi.

Luni seară, la secţia de Terapie Intensivă, a izbucnit un incendiu teribil, iar printre cei 11 bebeluşi cuprinşi de flăcări a fost şi Eric. Arsurile i-au acoperit 75% din trupşorul firav, iar medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu au făcut tot posibilul ca micuţul să supravieţuiască.

A făcut stop cardiorespirator

Acum trei zile, Eric a făcut stop cardiorespirator. Inima micuţului a încetat să bată pentru câteva clipe, dar medicii au reuşit să-l resusciteze.

Familia spera încă într-o minune, când a fost sunată miercuri dimineaţă de un angajat al Poliţiei Capitalei. Acesta şi-a prezentat condoleanţele şi i-a anunţat pe părinţi că Eric decedase în cursul nopţii. Plângând, soţii Dragomirescu au alergat la spital, unde au aflat cu stupoare că bebeluşul lor trăieşte. “Cel care ne-a sunat se numeşte Daniel Badea, iar şeful lui e Radu Gavriş, de la Poliţie. Au sunat după aceea să îşi ceară scuze, că au făcut o greşeală”, a povestit Lidia Dudan, una dintre rude.

Miercuri noaptea, vestea cea neagră a venit pentru a treia oară: Eric a făcut un nou stop cardiorespirator şi n-a mai putut fi salvat. “Micuţul a cedat”, a declarat presei, cu ultimele puteri, Andrei Dragomirescu, tatăl copilului. El şi soţia lui au decis să nu dea Maternitatea Giuleşti în judecată.

«Asistentele fugeau de flăcări, în loc să meargă la bebeluşi»

Lidia Dudan, mătuşa celui de-al cincilea bebeluş mort din cauza arsurilor, spune că, la izbucnirea incendiului, asistentele de la Maternitatea Giuleşti au fugit de flăcări, în loc să ajute la salvarea copiilor.

Femeia a fost în vizită la nepoţel cu 10 minute înainte de izbucnirea incendiului şi spune că la Terapie Intensivă era o singură asistentă care supraveghea bebeluşii. Mai mult, ea a declarat că mama lui Eric Ştefan, bebeluşul decedat miercuri noapte din cauza arsurilor, le-a văzut pe asistente şi pe infirmiere alergând primele pe scări, să iasă din clădire. “S-a auzit o bubuitură şi era fum. Mama a văzut cum asistentele fugeau de flăcări, în loc să meargă la bebeluşi, să ajute la salvarea lor”, a spus Lidia Dudan.Ea nu înţelege cum micuţul Eric a fost ars pe o suprafaţă aşa de mare, deşi, conform anchetei, pătuţul lui era aşezat departe de locul unde a izbucnit incendiul. “El se afla chiar lângă uşă, la câţiva metri de dulapul care ar fi luat foc”, a mai declarat Lidia Dudan.

Un alt nou-născut este în stare critică

Un alt micuţ ars în incendiul de luni seară se află într-o situaţie critică. “Starea unuia dintre bebeluşi s-a agravat în ultimele 24 de ore, prognosticul este sever. El a fost intubat de la internare şi până în prezent”, a spus, ieri, Raluca Alexandru. Ceilalţi cinci nou-născuţi au fost stabilizaţi, dar situaţia lor medicală se menţine gravă. Toţi aceşti micuţi s-au născut prematur şi au suferit arsuri grave, mai ales pe părţile superioare ale corpului, pe faţă şi pe membre.

Gravidele n-au unde să nască

În acest moment, în Capitală, o femeie însărcinată găseşte cu greu unde să nască. După ce Maternitatea Giuleşti a fost închisă temporar, pacientele de aici au fost transferate la spitalele Caritas, Filantropia şi Cantacuzino. Aceste unităţi au anunţat că au toate paturile ocupate. Mai mult, şi Spitalul Universitar a anunţat Serviciul de Ambulanţă că nu mai poate primi gravide, iar Maternitatea Polizu este închisă temporar pentru lucrări de reabilitare. Astfel, bucureştencele mai pot naşte zilele acestea doar la spitalele Sf. Ioan (Maternitatea Bucur), Sf. Pantelimon, Elias, CF 2 sau la maternităţile particulare.

S-a chinuit un an să rămână gravidă

Unul dintre primii trei bebeluşi morţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti era nepotul lui Gheorghe Bobeică (foto), un bărbat din Piteşti, judeţul Argeş.

Acesta a povestit că fiica sa, în vârstă de 28 de ani, s-a chinuit un an să rămână însărcinată”. A făcut tratament şi n-a avut o sarcină uşoară. În cea de-a 7-a lună de sarcină, pe 6 august, fata a născut. Nepoţelul a cântărit la naştere 2,700 kg şi a avut probleme la plămâni”, a povestit Bobeică pentru ziarul Curierul.

La începutul acestei săptămâni, Gheorghe Bobeică a aflat prin telefon de nenorocirea care se petrecuse în familia lui. “Când am ajuns acolo, toată lumea era agitată, era o adevărată nebunie, un coşmar! După puţin timp, mi s-a dat cumplita veste: printre morţi se număra şi nepoţelul meu. Până şi doctorul care mi-a spus stătea în genunchi şi plângea ca un copil. Venise deacasă special pentru a ajuta la salvarea bebeluşilor“, a declarat Gheorghe Bobeică. Bărbatul se pregăteşte acum să îşi îngroape nepoţelul pe care nu l-a ţinut deloc în braţe. (Iuliana Stoica)

Marius Iacob: Martorii tragediei se contrazic în declaraţii

Procurorul-şef Marius Iacob (foto) a declarat, ieri, că au fost audiaţi până acum 25 de martori în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti, însă mulţi s-au contrazis în declaraţii.

Anchetatorii au stabilit că sunt indicii privind încălcarea regulamentelor de serviciu. E vorba, potrivit procurorului-şef Marius Iacob, despre modul în care au fost făcute reviziile incubatoarelor, ale aparatelor de aer condiţionat, dar şi despre o culpă a personalului medical.

Se pare că opt persoane erau de serviciu pe acel etaj, dintre care o singură infirmieră. Iacob a mai spus că o parte din martori se contrazic în declaraţiile date în faţa procurorilor, astfel că aceştia nu vor face publice date din anchetă, pentru ca vinovaţii să nu îşi găsească alibiuri. Ieri au fost făcute publice şi primele imagini de pe camerele de supraveghere din maternitate.

În filmuleţ se vede cum mai multe persoane se agită pe holul de lângă salonul în care ard 11 copilaşi. Anchetatorii au şi alte înregistrări de pe alte 7 camere care au surprins pas cu pas activitatea cadrelor medicale. Ei vor stabili cu ajutorul lor dacă asistenta a lipsit câteva minute, aşa cum susţine ea, sau peste 20 de minute, aşa cum acuză părinţii.
(Lidia Bobeş)

Asistentele sărbătoreau Sf. Maria

Surse medicale citate de Mediafax au dezvăluit ieri că în momentul izbucnirii incendiului, asistentele şi infirmierele ce aveau cartele de acces la secţia Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti participau la o masă festivă în spital. Acestea îşi sărbătoreau câteva colege ce poartă numele Maria şi a căror onomastică avusese loc pe 15 august, cu o zi înainte, de tragedie.

Sursa: libertatea.ro