Eroii de la Giuleşti, avansaţi în grad

23 august, 2010

Locotenentul Florin Tiberiu Chirea a fost avansat la gradul de căpitan, plutonierul adjutant Cristian Manole Vîlcu a fost avansat la gradul de plutonier adjutant şef, plutonierul major Petrişor Ştefan, la gradul de plutonier adjutant, plutonierii Lucian Stamate, Marius-Ionuţ Simionescu, Cristian Constantin Nicolae şi Marian-Aurel Dumitru, la gradul de plutonier major

Vezi si: Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a dispus avansarea în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, a pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti – Secţia Grozăveşti care au intervenit în primele momente la misiunea de stingere a incendiului izbucnit la Secţia de Neonatologie din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof.dr. Panait Sârbu” Bucureşti.

Pentru profesionalismul şi determinarea de care au dat dovadă în exercitarea misiunii, au fost avansaţi la gradul de căpitan, locotenentul Florin Tiberiu Chirea, la gradul de plutonier adjutant şef, plutonierul adjutant Cristian Manole Vîlcu, la gradul de plutonier adjutant, plutonierul major Petrişor Ştefan, la gradul de plutonier major, plutonierii Lucian Stamate, Marius-Ionuţ Simionescu, Cristian Constantin Nicolae şi Marian-Aurel Dumitru.

În urma intervenţiei tuturor echipajelor de pompieri, au fost salvate şi evacuate 60 de femei însărcinate şi 42 nou-născuţi, care au fost transportaţi, ulterior, la alte spitale din capitală.

Cristian Vîlcu, pompierul care a intrat primul în foc

Cristian Vîlcu (40 de ani), primul pompier care a intrat în iadul de la Secţia de Reanimare a Spitalului „Panait Sârbu“, spune că este încă marcat de ce s-a întâmplat în „maternitatea groazei“. Şeful Gărzii Intervenţie Grozăveşti, din cadrul ISU, s-a gândit la fiica sa în vârstă de 9 ani în timpul operaţiunii de salvare a celor 11 bebeluşi.

La cinci zile de la nefericitul eveniment, Cristian Vîlcu susţine că este încă marcat, ca om, de ce s-a întâmplat în „maternitatea groazei". „Ca pompier, am trecut peste acel eveniment încă de luni noaptea. A trebuit să fac asta, pentru că sunt un profesionist, dar ca om o să mai treacă ceva timp până o să uit, dacă o să reuşesc vreodată", susţine salvatorul.


Firul tragediei

Cristian Vîlcu povesteşte cu tristeţe ce s-a întâmplat luni seară, amintindu-şi fiecare detaliu.
Apelul care anunţa tragedia a venit la Secţia Grozăveşti, la ora 18.37. Peste un minut, trei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, o autoscară mecanică şi o maşină cu medic plecau din curtea instituţiei. În cinci minute, lucrătorii ISU erau deja la Maternitatea Giuleşti, gata pentru orice.

„În momentul sosirii am constatat că ieşea mult fum de la etajul doi. Ştiam că la acest nivel este Sala de Reanimare, dar am sperat că incendiul să nu fie chiar la Terapie Intensivă", spune pompierul Cristian Vîlcu.

Din păcate, la primul etal al clădirii, i-a fost confirmată temerea. „Aici ne-a întâmpinat o asistentă care ne-a spus că sunt aproximativ 15 copii în Salonul de Reanimare. Eram şapte pompieri: patru am luat-o pe scările principale, iar ceilalţi trei au urcat pe scările secundare", povesteşte eroul.

Când a ajuns la etajul al doilea a fost „lovit" de haosul creat pe coridor: mămici, personal medical şi vizitatori, toţi se agitau pe hol şi ţipau după ajutor. „Copilaşii noştri! Scoateţi copilaşii afară!", strigau mămicile disperate.


Copiii ardeau la peste 55 de grade Celsus

„Am ajuns cu greu la Secţia de Reanimare din cauza fumului foarte gros. Am luat-o pe pipăite", povesteşte pompierul.

Uşa era deschisă, iar în momentul în care au intrat în cameră, pompierii şi-au dat jos echipamentele pentru a putea lucra mai bine. „Ne-am dat jos hainele, mănuşile şi căştile şi am rămas doar în costumele de protecţie pentru a-i putea lua mai bine pe micuţi. Nu vedeam aproape nimic din cauza fumului", susţine bărbatul.

A luat un prosop ud de pe un calorifer de pe coridor şi a început să-i scoată pe copii din infern. „Era îngrozitor de cald înăuntru: peste 55 de grade Celsius, deşi suprafaţa cu foc deschis era de doar şase metri pătraţi", povesteşte pompierul.


„Era cât o broscuţă- ţestoasă"

Cu ajutorul unuia dintre tătici, Cristian a reuşit să scoată pe coridor un incubator ce se topise din cauza căldurii. „Frigea foarte tare, dar nu mai simţeam nimic în acel moment. Nu mă mai gândeam la viaţa mea. Ştiam că trebuie, într-un fel sau altul, să-i scot pe micuţi din acel iad", susţine salvatorul.

Când s-a întors în „infern", a reuşit să mai ia un bebeluş. „Îmi tremura tot corpul, dar mâna mi-a rămas nemişcată. Era cât o broscuţă-ţestoasă. Cred că avea în jur de un kilogram. A deschis un ochi albastru, ca o boabă de piper şi atunci am sinţit că parcă mi-a mulţumit şi mi-a cerut să îi scot cât mai repede de acolo", îşi aminteşte, cu amărăciune, Cristian Vîlcu. Operaţiunea de salvare nu a durat mai mult de cinci minute. „Noi i-am scos pe toţi vii. Erau foarte roşiatici, sărăcuţii, din cauza căldurii, dar respirau", spune el.


Acţiune de zece minute

După ce toţi bebeluşii au fost scoşi din „sala de foc", pompierii au început să stingă flăcările. „A mers repede acţiunea. A durat aproximativ zece minute. În timpul acesta, eu am continuat să coordonez activitatea de salvare, pentru că pericolul încă exista", mai spune Cristian Vîlcu.

După ce s-a asigurat că apa de la furtunele lor nu a ajuns la sala de naşteri, care era la un nivel inferior, Cristian Vîlcu a evacuat împreună cu un coleg un salon aflat în vecinătatea Sălii de Terapie Intensivă, unde erau aproximativ 30 de copii.


„Uşile erau blocate deoarece curentul a fost oprit, iar acestea se deschideau pe bază de cartelă. După ce le-am spart, ne-am asigurat că sala este în afara oricărui pericol şi le-am liniştit pe asistente", explică şeful pompierilor din Grozăveşti.

Operaţiunea a continuat până la ora 23.30, când maternitatea a fost evacuată în întregime. Privind în urmă, bărbatul nu-şi reproşează nimic sieşi sau echipei sale: „Am făcut tot ce a fost omeneşte posibil ca să-i scoatem într-un timp cât mai scurt". Cu toate acestea, el spune că oamenii care se aflau în acel moment pe coridor ar fi putut să încerce să intervină.

„Noi i-am scos pe copilaşi în mai puţin de cinci minute, dar, ca părinte care are o fetiţă în vârstă de 9 ani, vă spun că, dacă se intervenea un pic mai devreme, înainte să ajungem noi acolo, puteau fi salvaţi mai mulţi copii. În astfel de situaţii nu era important să stingă focul, ci să fie scoşi micuţii afară. Măcar incubatoarele trebuiau să fie scoase de acolo, că mergeau pe roţi", spune bărbatul.

El a suferit când, ulterior, a aflat că cinci dintre nou-născuţii salvaţi de el şi de echipa lui au murit. De aceea şi ţine ca acum, după ce şi-a împărtăşit experienţa de la Giuleşti, să rămână doar un pompier care şi-a făcut treaba.

„Aţi văzut o zi din viaţa mea şi aşa poate o să mă înţelegeţi mai bine. Sunt doar un om, un anonim care şi-ar da o parte din sufletul lui pentru ca acele fiinţe pure, care nu au nicio vină, să trăiască. A fost una dintre cele mai dificile acţiuni la care am participat", susţine pompierul.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Eroii din Amoreea

În timpul unui război al împăratului bizantin Teofil (829 – 842) cu saracenii, cetatea Amoreea (sau Amorium) din Galatia, în Asia Mică, a fost asediată de musulmani și cucerită în anul 838

Act de dreptate medicală. Veste bună pentru persoanele cu încadrare în grad de handicap

Persoanele care se pot încadra în diferite grade de handicap pot beneficia de certificate permanente. Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat, joi, la Arad, că urmează

FCSB - CS U CRAIOVA 3-2 // NOTE GSP: Ioan Hora, premiant, Florentin Matei a dezamăgit din nou! Notele celui mai spectaculos meci din 2019: cine au fost eroii și cine a dezamăgit

FCSB a învins-o pe CS U Craiova, scor 3-2, după un meci spectaculos cu răsturnări nebănuite de situație. Echipa lui Mihai Teja a acumulat 48 de puncte și pune mare presiune pe liderul CFR

Evenimentul zilei, alături de eroii Armatei. Militarii răniți în războaie se tratează la Mânăstirea Dealu

O filă de istorie s-a scris, miercuri, în comuna Bogați, din județul Argeș. În prezența unor înalți oficiali din Armata României și ai administrației publice, trei dintre ultimii militari

Întâlnire de grad zero! Cu ce miniştri s-a întâlnit preşedintele Iohannis! Ce au discutat

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu unul din miniştrii actuaului Guvern, dar şi cu un fost ministru în cabinetul Grindeanu.