El şi-a scos băieţelul din flăcări

18 august, 2010

Familiile pruncilor care luptă să trăiască spun că atunci cand a inceput să simtă fumul, medicii şi asistentele au intrat in panică. Bunicul unor gemeni ne-a mărturisit că ginerele său a reuşit să intre la bebeluşi şi să-şi scoată din flăcări unul dintre copii.

Vezi si: Tatăl unor gemeni, băieţel şi fetiţă, se afla în vizită la soţia sa când a izbucnit incendiul. “Uşa era închisă, aşa că a spart un geam să intre la nou-născuţi. Ginerele meu şi-a scos băieţelul într-un cearceaf, apoi a ajutat să fie scoşi şi alţi bebeluşi, printre care se afla şi altă pereche de gemeni”, ne-a mărturisit bunicul celor doi micuţi.

“De zece ani ne dorim aceşti nepoţei. Fetiţa e mai bine, dar băieţelul e mai grav”, a mai spus bărbatul, care nu a dorit să spună numele, motivând: “Nu contează ai cui sunt nou-născuţii, atât timp cât se fac toţi bine”.


Incendiul a izbucnit la etajul II al Maternităţii Giuleşti

Un tătic, martor la incendiul în care au ars bebeluşii, rememorează coşmarul din Maternitatea Giuleşti:

«Am încercat să trag un pătuţ, dar nu am reuşit»


“La temperatura şi fumul care erau în cameră, mă mir că sunt copii care mai trăiesc”... “Am încercat să trag un pătuţ afară, dar nu am reuşit”...“Era demenţă pe culoare”. Asta îşi aminteşte Gabriel Pătraşcu, un proaspăt tătic, care a fost martor la incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în care bebeluşii au ars de vii.

Se afla lângă soţia lui când a început toată nebunia. A auzit ţipete îngrozitoare şi a văzut cum mămicile ai căror copii se aflau în salonul groazei voiau să intre să-şi scoată pruncii de acolo. Bărbatul, a cărui soţie era internată la un alt etaj decât cel unde a avut loc incendiul, îşi aminteşte că a încercat să deschidă uşa salonului de terapie intensivă în care se aflau nou-născuţii, dar nu a reuşit, deoarece clanţa uşii era foarte fierbinte.

Nu s-a lăsat şi a lovit uşa cu piciorul, făcând- o până la urmă să cedeze. Un nor de fum şi o căldură insuportabilă au năvălit din cameră. Bărbatul s-a lăsat pe vine, în încercarea de a zări ceva prin perdeaua neagră. “Nu se putea vedea nimic, era un fum dens şi negru. Am încercat să trag un pătuţ afară, dar nu am reuşit, temperatura era foarte ridicată” ne-a povestit tânărul.

«Un pompier a leşinat lângă mine»

“La temperatura şi fumul care erau acolo mă mir că sunt copii care mai trăiesc. Nimeni nu ar fi putut interveni fără echipament de specialitate. Mai târziu, când au sosit echipele de salvare, un pompier a căzut lângă mine, leşinat, cu toate că avea masca de gaze pe figură”, ne-a mai spus Pătraşcu. El îşi aminteşte că a fost un adevărat haos în momentul intervenţiei pompierilor. “Voiau să evacueze copiii şi femeile din celelalte saloane când era holul plin de fum. Era demenţă pe culoare”, afirmă Pătraşcu.

Bărbatul, care spune că nu a fost chemat la audieri, susţine că nu a auzit nici o explozie. “Nu a fost nici o explozie. Cred că în încăpere incendiul a fost mocnit, pentru că atunci când am ajuns eu, nu era nici o asistentă acolo. Pe ce bază le-or angaja? Aş fi muşcat-o de beregată dacă ştiam că am copilul în camera de groază din faţa mea”.

Au aprins lumânări pentru copiii decedaţi

Bacăuanii au improvizat un altar în faţa Bisericii Sf. Nicolae din oraş, unde au venit să aprindă lumânări în memoria micuţilor decedaţi, luni seară, în incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.“Nimic nu este mai tragic decât să îţi pierzi copilul. Am venit să aprind câteva candele, am adus flori şi mă rog pentru micuţii morţi şi pentru familiile lor”, ne-a spus Mioara Iacob, o femeie impresionată.

Presa internaţională a relatat drama

Presa internaţională nu a rămas indiferentă la tragedia petrecută luni la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Agenţiile au relatat pe larg despre drama bebeluşilor de numai câteva zile.

REUTERS
“România e una dintre cele mai sărace ţări din UE şi serviciile sale medicale sunt considerate a fi unele dintre cele mai proaste. Standardele de siguranţă şi de igienă au rămas aproape neschimbate de pe vremea comunismului”.

CNN
“Incendiu la Maternitatea Giuleşti, una dintre cele mai bune din România, care fusese modernizată de curând”.

China View
“Explozie la o maternitate faimoasă din Bucureşti. Mai mulţi bebeluşi au ars de vii”.

SKY NEWS
“Bebeluşi arşi la maternitate. 70-80% din trupurile lor sunt pline de arsuri. Acest lucru este dezastruos pentru copiii de câteva zile”.

Mărturisire şocantă a unui pompier care a salvat nou-născuţii: «Țipau de durere, dar se mişcau»

Cristian Vâlcu este unul dintre pompierii care i-au scos pe cei 11 bebeluşi din flăcările salonului de la “Maternitatea groazei”. De fapt, Cristian, spun cei de la Gândul, este cel care a condus primul echipaj de salvatori.

“La etajul 1, mi-a ieşit în faţă o asistentă. Din fugă, am auzit că-mi spunea că incendiul e la sala de reanimare pentru născuţii prematur. Nu ştiam câţi sunt înăuntru. Urcând, am văzut flăcările. Pe culoare era haos. Mămicile s-au năpustit asupra mea. «Salvaţi-ne copilaşii!», strigau în jurul nostru. (...) Am aruncat hainele de pe mine, casca şi mănuşile de protecţie. Am intrat în salon şi am desfăcut cu dinţii furtunele de aer de la doi copilaşi. Nu ne puteam mişca în salon, aproape că nu vedeam nimic. Flăcările ieşeau pe geam şi degajau fum şi gaze toxice.

Lângă o uşă blocată era un copil care plângea. Acela a fost primul salvat. Am scos la început opt, apoi încă trei. Ţipau de durere, dar se mişcau toţi, semn că erau în viaţă. Erau negri de la fum. (...) A trebuit să dăm la o parte din calea noastră mămicile care săreau pe noi. Le-am zis să ne lase să scoatem bebeluşii. Le-am promis că facem tot ce putem. Am încercat să le alung, să nu vadă ce se întâmplă... nu ştiam în ce stare vom scoate copiii. (...) Al doilea bebeluş pe care l-am luat în braţe a deschis un ochişor.

Am simţit că mă priveşte cu acel ochi albastru micuţ, ca o boabă de piper. Sper şi mă rog să fie în viaţă. Acel ochi mă urmăreşte şi acum. Nu pot să-i uit privirea. (...) Incubatoarele erau lipite de la căldură. Unii erau închişi ermetic în incubatoare şi au fost protejaţi de fum”, a declarat, pentru Gândul, Cristian Vâlcu, pompierul-erou care a salvat bebeluşii din incendiul de luni seară de la Maternitatea Giuleşti.

Sursa: libertatea.ro

Trebuie sa mai citesti

IAD în ROMÂNIA: 60 de hectare de vegetație în flăcări, zeci de gospodării în pericol

Inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au aplicat, în total, 12 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 2.500 lei fiecare, celor care au provocat incendii în ultima

Secretul lui Michael Jackson a fost scos la lumină. Documente ale FBI vechi de 30 de ani arată ancheta închisă. Acuzații incredibile. FOTO

Michael Jackson a fost acuzat de molestarea a doi tineri băieți mexicani la mijlocul anilor 1980, dar o anchetă a FBI a fost abandonată pentru că vedeta urma să fie onorată de președintele

Secretul a fost scos la iveală! Care este legătura dintre Kovesi și Adina Florea

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut o legătură cu procurorul Adina Florea, cea care a pus-o de două ori sub acuzare.

Peste 100 de copii la un pas de o mare tragedie. Au fost evacuaţi dintr-o şcoală în flăcări

Un puternic incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la şcoala gimnazială din comuna Ciceu Mihăieşti, judeţul Bistriţa-Năsăud. Toţi elevii au fost evacuaţi. Echipaje de intervenţie ale ISU

Unei familii din Germania i s-a confiscat câinele, pentru că oamenii nu-și plătiseră impozitele. Animalul a fost scos la vânzare. Urmează o halucinantă poveste

Unei familii din orașul german Ahlen i s-a confiscat câinele, din cauză că oamenii nu-și plătiseră impozitele.