Cine plăteşte pentru copiii arşi la Giuleşti

18 august, 2010

Responsabilii sistemului sanitar vorbesc despre un „accident teribil şi o tragedie“ la Maternitatea Giuleşti. Medicii spun că e „o minune că nu s-a întâmplat mai devreme“. Autorităţile aşteaptă finalizarea anchetelor oficiale, în timp ce medicii acuză, la unison, lipsa de personal.

Vezi si: Maternitatea Giuleşti (Bucureşti), scena celei mai grave drame medicale din istoria post decembristă, era considerată, până la sinistru, drept una dintre cele mai bune şi mai bine dotate unităţi medicale de acest gen din România.

Managerul maternităţii, doctorul Bogdan Marinescu, spunea de altfel cu un oftat adânc despre secţia care a ars că era „mândria spitalului". „S-a investit foarte mult în această secţie. Fiecare aparat avea sursa lui de energie, tocmai pentru a nu se produce asemenea incendii", explica luni seară directorul Marinescu.

În ciuda eforturilor de ­modernizare, tocmai o improvizaţie ieftină ar fi fost sursa tragediei. Informaţii încă neoficiale arată că focul ar fi izbucnit de la o instalaţie electrică improvizată şi neizolată, plasată în apropierea unui dulap pentru medicamente care ar fi ars mocnit timp de o oră fără ca nimeni să observe.

Deşi regulamentul spitalului prevede că într-o astfel de secţie trebuie să existe supraveghere permanentă din partea unui cadru medical, nicio asistentă nu ar fi intrat - conform aceloraşi informaţii - în salonul respectiv timp de cel puţin 60 de minute.

Teoretic, responsabili pentru ce se întâmpla în secţia respectivă erau un medic şi o asistentă de gardă. Numai că medicul, Ion Ionuţ, era angajat în acel moment într-o operaţie de cezariană la un alt etaj al clădirii. Asistenta, al cărui nume nu a fost dat publicităţii până la momentul încheierii ediţiei, avea în grijă toţi copiii de pe secţia de neonatologie, şi nu doar pe cei 11 prematuri aflaţi în Salonul special de Reanimare. Potrivit autorităţilor, în toată Maternitatea Giuleşti se aflau 53 de bebeluşi.

Se poate repeta oricând

La fel ca multe alte spitale din România, Maternitatea Giuleşti are grave probleme de personal. Managerul Bogdan Marinescu spune că „pentru o funcţionare normală ar avea nevoie de încă 34 de cadre medicale", medici şi asistente, dintre care nu mai puţin de „şapte pentru secţia de neonatologie".

Medicii şi asistentele nu vin prea uşor să se angajeze aici în condiţiile în care o astfel de slujbă presupune o responsabilitate uriaşă pe bani foarte puţini.

Uzanţele sunt ca la o secţie de Terapie Intensivă pentru copii născuţi prematur să existe cel puţin un medic la patru copii şi o asistentă la doi copii. Georgeta Pătraşcu, medic neonatolog la Maternitatea Caritas din Bucureşti spune însă că situaţia este mult mai proastă, în orice unitate medicală din România şi că situaţia de la Giuleşti s-ar putea repeta oricând.

„Tot ce s-a întâmplat e din cauza lipsei de personal. E aproape o minune că nu a apărut până acum o astfel de situaţie. E la fel peste tot, nu sunt oameni destui." Georgeta Pătraşcu atrage atenţia că în aproape orice maternitate e câte o asistentă la 20 de copii. „Gândiţi-vă ce poate face... Dacă într-o parte un sugar se îneacă, iar în cealaltă parte altul suferă o apnee (întrerupere a respiraţiei la nou-născuţi), la care să intervină mai întâi? Lipsa de personal e de vină: mulţi au plecat în străinătate, pe salariile astea de acum nu mai vine nimeni să se angajeze!"

Şefii sistemului sanitar nu se simt vinovaţi

La rândul lor, autorităţile medicale caută vinovaţi. Ministrul Cseke Attila şi secretarul de stat pentru medicina de urgenţă Raed Arafat s-au felicitat ieri pentru cât de bine a mers intervenţia pompierilor şi a SMURD. Raed Arafat vorbeşte despre o „intervenţie normală a serviciilor de urgenţă" şi despre o conlucrare exemplară între instituţii, în timp ce ministrul Sănătăţii caută şi personajul care să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia de la Giuleşti.

„Tragedia din Maternitatea Giuleşti nu a căzut din cer! Cineva este vinovat, iar cei care au greşit trebuie să plătească", a spus Cseke Attila. Pentru el ce s-a întâmplat luni seară reprezintă un „accident teribil", „una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc".

Nici ministrul Sănătăţii şi nici managerul de la Giuleşti nu iau în calcul o demisie, cel puţin pentru moment. Medicul Bogdan Marinescu spune că, potrivit organizării din spitalul său, cu deficitul de personal cunoscut, în secţia de Terapie Intensivă pentru nou-născuţii prematur ar fi trebuit să se găsească măcar un cadru medical. „Eu ştiu că la Terapie Intensivă pentru nou-născuţi era prezentă o asistentă, dar aştept finalizarea anchetei. Dacă voi fi găsit vinovat, voi analiza posibilitatea unei demisii", spune Bogdan Marinescu.

Opinia cititorilor pe adevarul.ro

Iulia - Întrebaţi-o pe d-na preşedintă a Ordinului Asistentelor cât de profesioniste sunt cele care au lipsit o oră întreagă din salonul de Terapie Intensivă. Sunt cele care au absolvit şi au luat licenţa la Arad între două trenuri.

Gaby - Exact cum am bănuit. Nu detector de fum, de foc şi, bineînţeles, că nu s-a făcut niciodată instructaj cu personalul medical cum să reacţioneze în caz de incendiu.

Dana - Doamne-ajută aceşti bebeluşi şi familiile lo! Îmi pare foarte rău pentru tot ce se întâmplă în ţara noastră.

Economistul - Nenorocirea asta reprezintă rezultatul politicii impuse de demenţii care s-au căţărat la putere. 25% e procentul care se traduce în vieţi pierdute. Poate unul dintre cei disponibilizaţi era cel care trebuia să se ocupe de întreţinere.

"E una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc. Cineva este vinovat, iar cei care au greşit trebuie să plătească!"
Cseke Attila
ministrul Sănătăţii

"Eu ştiu că la Terapie Intensivă pentru nou-născuţi era prezentă o asistentă, dar aştept finalizarea anchetei. Dacă voi fi găsit vinovat, voi analiza posibilitatea unei demisii."
Bogdan Marinescu
manager Giuleşti

"Din punct de vedere al intervenţiei, am avut o intervenţie normală. Inclusiv spitale private ne-au sunat să ne spună că, dacă avem nevoie de locuri, ne vor pune la dispoziţie."
Raed Arafat
secretar de stat

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Lipsa talentelor, cea mai mare ameninţare pentru un business

Lipsa talentelor este ameninţarea numărul unu pentru un business, asta este ceea ce cred 71% dintre oamenii de afaceri din Europa Centrală şi de Est. În acelaşi timp, 67% dintre liderii est și

Schimbări radicale în construcţii: Ghişeu unic pentru autorizaţii şi informaţii trimise online

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are la dispoziţie 2,5 mil. euro pentru a elabora un cod al construcţiilor care prevede, printre altele, înfiinţarea unui ghişeu unic

Achitarea lui Tăriceanu înseamnă: Un DEZASTRU pentru „zeiţa cătuşelor” care se face că plouă în timp ce-şi încasează cu nesimţire solda

Economistul Dan Diaconu pune întrebarea momentului: „Cine-i anchetează pe ticăloşii ăştia care au transformat România într-o colonie penitenciară? Cine-i condamnă la ani de ocnă pe toţi

Olguţa Vasilescu, replică pentru Iohannis: Cine a promulgat Legea Bugetului? Nu mai ştie ce a semnat?

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, se întreabă retoric, pe Facebook, în replică la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis, cine a promulgat legea bugetului de stat acum câteva luni şi

Veste neașteptată pentru pariorii care au fost amendați » ÎCCJ a luat o decizie de ultimă oră

ÎCCJ a suspendat Decizia 2723 a ONJN prin care site-ul bet365.com fusese declarat ilegal în țară: peste 200 de pariori, încă în proces, au scăpat deocamdată de amenda de