Aproximativ 9% din copii se nasc prematur

02 august, 2010

În România, în fiecare an se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi de bebeluşi cu greutate mică la naştere.

Vezi si: În 2009, din cei 222.388 de nou-născuţi, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar 10.635 de copii au venit pe lume înainte de 36 de săptămâni, conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Au risc crescut de deces

„Se estimează că rata de prematuritate în România este de circa 9%. În general, România are un indicator de prematuritate mai mare faţă de multe ţări ale UE. În acelaşi timp, proporţia copiilor născuţi înainte de 28 de săptămâni şi având sub 1.000 de grame este de aproximativ 1-1,5% din totalul nou-născuţilor vii", afirmă prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie. Prematuritatea şi complicaţiile sale reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră.

Cel mai frecvent, copiii prematuri suferă de sindromul de detresă (insuficienţă) respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonară, care duce la complicaţii ca hemoragie pulmonară şi cerebrală, enterocolită ulceronecrotică, displazie bronhopulmonară şi retinopatie de prematuritate.

Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresă respiratorie au risc de apariţie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrală, retard mental sau handicap psihomotor. Există, de asemenea, studii care asociază prematuritatea şi cu autismul.

Sursa: adevarul.ro

Trebuie sa mai citesti

Este jignitor! O educatoare a folosit un limbaj agresiv la adresa unor copii: „Alexia, ce dracu’ cauţi aici, că-ţi dau vreo două, nesimţito! Ia de-aici!”

O educatoare a fost surprinsă în această săptămână în timp ce umilea niște copii de doar patru ani din grupa mică a grădiniței cu nr. 198 „Dumbrava Minunilor” din sectorul 6 al

Maradona, așteptat pentru testul ADN: 3 copii din Cuba susțin că sunt ai lui! Gianinna, fiica de 29 de ani, îl atacă: „Faci o echipă de fotbal”

Conform cotidianului argentinian „Clarin”, Diego Armando Maradona (58 de ani) ar avea 3 copii, nerecunoscuți încă, în Cuba. Avocatul jucătorului, Matias Morla, a declarat

Dezvăluire explozivă despre Diego Armando Maradona. Superstarul argentinian mai are încă 3 copii cu 3 femei

Conform presei din Argentina, Diego Armando Maradona are 3 copii, în Cuba, cu 3 femei diferite, și va efectua teste ADN pentru a-i recunoaște.

Peste 100 de copii la un pas de o mare tragedie. Au fost evacuaţi dintr-o şcoală în flăcări

Un puternic incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la şcoala gimnazială din comuna Ciceu Mihăieşti, judeţul Bistriţa-Năsăud. Toţi elevii au fost evacuaţi. Echipaje de intervenţie ale ISU

Ciprian Tătărușanu tocmai a devenit portarul cu cei mai mulți copii din istoria recentă a naționalei

Fotbalistul lui FC Nantes, Ciprian Tătărușanu (33 de ani), a devenit tătic pentru a treia oară. După doi băieți, Sebastian și Matei, soția lui Ciprian, Antoaneta a adus pe lume o fetiță,